Rabarberi

Saldēti rabarberi.


Man patīk saldēt rabarberus mazās jau sagrieztās šķēlītēs.
Nomizoju, sagriežu, uz lielās paplātes salieku vienā kārtā un aši sasaldēju.
Salieku pa porcijām plastmasas maisiņos- tā, lai vienai porcijai.
Vēlāk tos izmantoju plātsmaizēm, ķīseļu- kompotu vārīšanai vai arī ievārījumiem, kad jāgaida citas ogas.

Mērcētie rabarberi

 Rabarberus stāvus ievieto burciņās.Pārlej ar novārītu, atdzesētu ūdeni un aizvāko.Ūdenim var pievienot citrona sulu, tas padara rabarberu skābumu maigāku.


Rabarberu ievārījums

1 kg rabarberu, 900 g želejas cukura ar pektīnu, 1 apelsīns, sula.
1) Kastrolī sajauc rabarberus ar cukuru un apelsīna sulu.Atstāj uz nakti atsuloties.
2)Uz lēnas uguns vāra apmēram 10-15 min.
3) Gatavību pārbauda uz šķīvīša, kā parasti.
4) Ievārījums iegūst īpašu aromātu, ja tam pievieno apelsīnu aromātu.

Rabarberu ievārījums ar apelsīniem

 2 glāzes sagrieztu rabarberu, 1,3 glāzes cukura, 2 apelsīni.
Apelsīnu applaucē ar verdošu ūdeni. Tad nogriež plānu aplesīna miziņu un sagriež to skaidiņās. Tāpat apelsīna šķēlītēm noņem baltās ādiņas un izloba mīkstumu, to sagriež. Rabarberus apber ar cukuru un ļauj atsuloties. Tad pievieno apelsīnu sulu, mīkstumu, miziņas un vāra kopā ar rabarberiem.
Krāsas intensitāte ir atkarīga no rabarberiem.
Ar aveņu rabarberiem tā būs intensīvaki sarkana.

Rabarberu ievārījums ar zemenēm.

2 kg rabarberu šķēlīšu, 500 g zemeņu, 300 g cukura, 1-2 paciņas vaniļas cukura, 1 citrona sula un rīvēta miziņa.

1) Rabarberus sagriež šķēlītēs, bet zemenes sablenderē;
2)Bļodā samaisa rabarberus ar cukuru, zemeņu biezeni, vaniļas cukuru, citrona sulu un rīvētu citrona miziņu.Turpina maisīt līdz cukurs sāk kust.
3) Pilda burkās tā, lai līdz augšai 3 cm , un uzliek vāciņus.
4) Puslitra burciņas pasterizē 20 min 80C , izņem laukā un aizvāko.

Rabarberu ievārījums ar ķiršu lapām

1kg rabarberu/jau gatavu/, 1 kg cukura, 100 g ķiršu lapu, 200 ml ūdens.
No ūdens un cukura savāram sīrupu. Tajā ieliekam ķiršu lapas,pavāram, ļaujam pastāvēt un ievilkties uz 3-4 stundām. Tad lapas izzvejo. Jauniegūtajā sīrupā liekam rabarberus un vārām līdz rabarberi kļuvuši caurspīdīgi, bet sīrups manāmi sabiezējis. Lejam mazās burķelēs. 

 

Karaliskais rabarberu ievārījums

1 kg rabarberu, sagrieztu sķēlītēs,1 l ūdens, 1,5 kg cukura, kanēļa standziņa
1)Rabarberu gabaliņus blanšējam karstā ūdenī. Tad atkal noskalo aukstā ūdenī.
2) No cukura un ūdens savāra sīrupu.Tad uz lēnas uguns turpina vārīšanu 2-3 min., ievietot kanēļa standziņu un ļauj 30 min ievilkties.
3) Sīrupā ieber rabarberus un tad atkal uzvāra un atkal nostādina. Tā savas 3-4 reizes.Pēc vajadzība noputo.
4) Kad rabarberi caurspīdīgi un ievārījums gatavs, pirms izliešanas pa burciņām kanēļa standziņu izvelk laukā.

  Rabarberu ievārījums ar citronu.

1 kg rabarberu, sagrieztu sķēlītēs, 1,5 kg cukura, 1 citrona miziņa.
Rabarberu šķēlītes pārlej ar 750 ml verdoša ūdens un vāra 8-10 min. Tad sķidrumu nolej citā katlā un tajā uzvāra cukura sīrupu.Tikām jau padzisušos rabarberus sablenderē un pievieno cukura sīrupam.Vāra uz lēnas uguns. Kad ievārījums jau gatavs, tam pievieno citrona miziņu/ rīvētu/ un pavāra vēl 3 min.

Rabarberu ievārījums ar vaniļu un ingveru.

1 kg rabarberu škēlīšu, 100-800 g cukura, 1 vaniļas pāksts, 1-2 citronu sula, 1-2 ēdamkarotes rīvēta ingvera.
1) Vaniļas pāksti var sagriezt vairākos mazos gabaliņos, ja ir doma tos likt mazās burciņās. Tad katrā burciņā būs pa gabaliņam.
2) Visu liek katlā, uzvāra, tad turpina vārīt uz lēnas uguns apmēram 20 min.
3) Karstu pilda mazās burkās, aizvāko.


Rabarberu ievārījums ar kanēli
Sastāvdaļas:800 g cukura
1 kg rabarberu
1 tējkarote kanēļa
Pagatavošana: Sagriež rabarberus, pieber cukuru un karsē, līdz ievārījums sāk vārīties. Pavāra vēl mazliet (5 minūtes) un noņem no uguns. Nākamajā dienā pavāra vēl mazliet (tā atkārto vairākas reizes). Beigās pieber kanēli. Karstu lej burciņās, pagaida, kamēr atdziest, tad aizvāko.

Rabarberu marmelāde
Sastāvdaļas:1 kg rabarberu
1 kg cukura
žāvētas apelsīnu miziņas
Pagatavošana: Nomizotus un mazos gabaliņos sagrieztus rabarberu kātus pārkaisa ar cukuru (traukam jābūt vismaz 30 cm diametrā) un tur vēsā vietā divas diennaktis.
Pievieno sasmalcinātas apelsīnu miziņas un, nepārtraukti maisot, vāra pussutndu.
Sapilda izkarsētās burkās, aizvāko ar plastmasas vāciņiem.

Rabarberu etiķis.

400 g aveņu rabarberu šķēlīšu, 2 vaniļas pākstis, 750 ml baltvīna etiķa, 4 ēdamkarotes cukura.
1) Mazos gabaliņos sagrieztus rabarberusieber 2 burciņās. Katrā ieleic pa iegrieztai vaniļas pākstij un ielej etiķi. Burkas uz 2-3 dienām novieto vēsā vietā.
2)Pēc tam etiķi caur sietiņu ielej katlā, pievieno vaniļas pākstis un cukuru un vāra 5 min.Atdzesē. Etiķi lej 2 pudelēs, katrā ieliek pa vaniļas pākstij un aizkorķē.

Rabarberu želeja./lukums/

1 kg rabarberu šķēlīšu, 650g cukura, 1 paciņa vaniļas cukura, 10 g želantīna
Rabarberu šķēlītes pārlej ar ūdeni un vāra līdz rabarberi izšķīst. Tad pievieno cukuru un vāra, līdz tas izšķīst.Iegūto masu izvberž caur sietu. Tad masai pievieno vaniļas cukuru un atkal uzvāra uz mazas uguns līdz uzburbuļo. Masu izslēdz, atdzesē un tad pievieno izšķīdināto želantīnu. Lej seklās mazās burciņās vai plastmasas šālītēs un ļauj atdzist istabas temperatūrā. Tad liek vāku un glabā ledusskapī. Pirms pasniegšanas sagriež un apviļā pūdercukurā.

Rabarberu čatnijs 

To var izmantots kā piedevu siera un pastētes maizītēm vai cepetim.
300 ml vīna etiķa, 50 g ingvera bez mizas, 500 g sarkano sīpolu, 500 g ābolu, 50 ml ūdens, 400 g gaišā muskavado cukura, 200 g dateļu bez kauliņiem, 200 g kaltētu dzērveņu, 1 ēdk. sinepju graudiņu, 2 tējk. sāls, 1 ēdk. karija vai kurkumas pulvera, 700g rabarberu.
1) Notīra ābolus, izgriež serdes un sagriež gabaliņos, liek katliņā, pielej 50 ml ūdens un uz nelielas uguns sutina, ik pa brīdim apmaisot;
2) Notīra un smalki sagriež sarkanos sīpolus, sarīvē nomizotu ingvera sakni, liek citā nelielā katliņā, pielej etiķi un karsē uz vidējas uguns 10 min, ik pa brīdim apmaisot.
3) Datelēm izņem kauliņus, smalki sagriež;
4)Notīra rabarberus, sagriež nelielos gabaliņos.
5) Kad sīpoli ar ingveru 10 min sutinājušies, pievieno tos āboliem, pieliek arī pārējās sastāvdaļas, izņemot rabarberus. Ik pa brīdim apmaisot, turpina sautēt vēl10 min vai līdz āboli ir mīksti.
6) Pievieno rabarberus un turpina sautēt 15-20 min, līdz rabarberi izjukuši un čatnijs sabiezējis. Lauj čatnijam atdzist, tad iepilda tīrās vāciņās un aizvāko.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru