otrdiena, 2014. gada 17. jūnijs

Dienas kārtībā rabarberi!

Rabarberus vari savārīt un salikt burkās: uz 1 kg notīrītu rabarberu ņem 500 līdz 800 g cukura, uzvāri, noputo, pavāri piecas sešas minūtes, lej tīrās, karstās burkās, aizvāko un ziemā vāri ķīseļus vai uzpūteņus, kas garšo pēc pavasara...

Rabarberi savā sulā. Sīki sagrieztus rabarberus emaljētā bļodā ar stampiņu saspaidi, līdz rodas sula. Tad pildi sterilās burkās, laiku pa laikam piespiežot, lai tie pārklājas ar sulu. Aizvāko ar steriliem plastmasas vāciņiem. Ziemā izmanto, cepot plātsmaizes, gatavojot desertus un limonādi.

Rabarberu ievārījums ar apelsīniem. 3 kg rabarberu, 1 kg apelsīnu, 1 kg cukura. Rabarberus nomizo un sasmalcini. Apelsīnus labi nomazgā un samal ar visu mizu. Liec katliņā, pievieno cukuru un maisot karsē vismaz pusstundu.

Rabarberu džems ar banāniem. 500 g rabarberu, 500 g cukura, 300 g banānu. Sasmalcinātus rabarberus samaisi ar cukuru un ļauj, lai 2,5 stundas pastāv. Pievieno ripiņās sagrieztus gatavus banānus. Uzvāri un karsē apmēram piecas minūtes. Tūlīt lej izkarsētās burciņās un aizvāko.

Viltotie ananāsi. Sagrieztus un divreiz applaucētus rabarberus liec burkās, pievieno krustnagliņas un pārlej ar verdošu sīrupu (10 ēdamkarotes ūdens savāri ar 3 ēdamkarotēm cukura). Burkas aizvāko, apgāz ar vāciņiem uz leju, apsedz un atstāj uz vienu stundu. Tad novieto vēsumā.

Rabarberu sīrups. Notīrītus un kubiņos sagrieztus rabarberus pārkaisi ar cukuru. Uz kilogramu rabarberu ņem 1,5 kg cukura. To ber pakāpeniski, līdz cukurs vairs nekūst. Laiku pa laikam apmaisot, rabarberus tur 24 stundas. Iegūto sīrupu nolej un pilda pudelēs. Nekarsē! Sacukurotos rabarberu kātus un neizkusušo cukuru pildi puslitra burciņās, aizvāko un novieto pagrabā. Nepasterizē!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru